Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem
Czas przygotowania dania: Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem – 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem
- – sałata rzymska
- – tuńczyk w oleju – 1 puszka
- – pasternak – 200 g
- – marchewka – 200 g
- – jaja na twardo – 2 szt.
- – Sos sałatkowy włoski Knorr
- – olej rzepakowy – 2 łyżki
- – oliwa z oliwek – 80 ml
Sposób przygotowania:
- Sos sałatkowy mieszamy z oliwą z oliwek i trzema łyżkami przegotowanej wody, by otrzymać aromatyczny ziołowy dressing.
- Marchewki i pasternaki posmarowane olejem, doprawione pieprzem i solą, należy wstawić do piekarnika na 45 minut (temp. 160°C), a następnie obrać i pokroić w półplastry.
- Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce z sosem.
- Na koniec dodajemy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki jajka.