Sałatka z pieczonych buraków i sera blue
Składniki na danie: Sałatka z pieczonych buraków i sera blue
- – buraki – 4 szt.
- – zielona sałata – 200 g
- – Sos sałatkowy francuski Knorr
- – cykoria – kilka listków
- – ser typu blue – 150 g
- – orzechy włoskie – 100 g
- – miód – 1 łyżka
- – ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
- – oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem. W ten sposób stworzysz pachnący ziołami dressing.
- Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.
- Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.
Komentarze
To coś dla mnie 🙂 Uwielbiam buraki, najczęściej jadam je ugotowane (lub grillowane), ale w piekarniku, w ten sposób, jeszcze nie piekłam. Chyba pora to nadrobić.
Nie jadłam nigdy tego sera, ale uwielbiam buraki więc propozycja w sam raz dla mnie 🙂
Ja lubię i ser i buraki.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki więc i ta wypróbuję
Nie przepadam za burakami, choć wiem, że powinnam je jeść
Bardzo fajne zestawienie.Buraki b.zdrowe, ser blue -smakowity i z tymi dodatkami może się okazać rewelacyjny i oryginalny.
Sałatka wygląda zachęcająco.
Nie znoszę buraków. Trauma z dzieciństwa, kiedy to piłam sok buraczany na anemię.
Wygląda na eleganckie i smaczne danie 🙂
Buraki tak jak i dynia – nie goszczą w mojej kuchni, nie lubię 😀
Wypróbuję ale zamienię ten ser na ser kozi. Uwielbiam smak pieczonego ziemniaka obsypanego kozim serem to dopiero rarytas!