Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

ałatka z pieczonych buraków i sera blue

Składniki na danie: Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

  • – buraki – 4 szt.
  • – zielona sałata – 200 g
  • – Sos sałatkowy francuski Knorr
  • – cykoria – kilka listków
  • – ser typu blue – 150 g
  • – orzechy włoskie – 100 g
  • – miód – 1 łyżka
  • – ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
  • – oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem. W ten sposób stworzysz pachnący ziołami dressing.
  3.  Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.
  4. Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  23 listopada 2015 12:11

    To coś dla mnie 🙂 Uwielbiam buraki, najczęściej jadam je ugotowane (lub grillowane), ale w piekarniku, w ten sposób, jeszcze nie piekłam. Chyba pora to nadrobić.

    Odpowiedz
  2. IwonaLFC  23 listopada 2015 12:14

    Nie jadłam nigdy tego sera, ale uwielbiam buraki więc propozycja w sam raz dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  23 listopada 2015 16:05

    Ja lubię i ser i buraki.

    Odpowiedz
  4. Jaworka  23 listopada 2015 17:26

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki więc i ta wypróbuję

    Odpowiedz
    • ewalub  3 stycznia 2021 20:35

      Nie przepadam za burakami, choć wiem, że powinnam je jeść

      Odpowiedz
  5. Wusia  23 listopada 2015 18:17

    Bardzo fajne zestawienie.Buraki b.zdrowe, ser blue -smakowity i z tymi dodatkami może się okazać rewelacyjny i oryginalny.

    Odpowiedz
  6. macierzanka  23 listopada 2015 18:46

    Sałatka wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  7. bbo  23 listopada 2015 19:39

    Nie znoszę buraków. Trauma z dzieciństwa, kiedy to piłam sok buraczany na anemię.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  29 listopada 2015 21:13

    Wygląda na eleganckie i smaczne danie 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  30 listopada 2015 16:15

    Buraki tak jak i dynia – nie goszczą w mojej kuchni, nie lubię 😀

    Odpowiedz
  10. Coolturkajakaja  4 marca 2016 13:14

    Wypróbuję ale zamienię ten ser na ser kozi. Uwielbiam smak pieczonego ziemniaka obsypanego kozim serem to dopiero rarytas!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany