Redakcja, 1 sierpnia 2020
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue
Składniki na danie: Sałatka z pieczonych buraków i sera blue
- – buraki – 4 szt.
- – zielona sałata – 200 g
- – Sos sałatkowy francuski Knorr
- – cykoria – kilka listków
- – ser typu blue – 150 g
- – orzechy włoskie – 100 g
- – miód – 1 łyżka
- – ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
- – oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem. W ten sposób stworzysz pachnący ziołami dressing.
- Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.
- Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.