Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio_fot_CPB_1

Czas przygotowania dania: Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio  – 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki na danie: Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

  • ·         1 główka radicchio
  • ·         170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej
  • ·         12 śliwek kalifornijskich
  • ·         2 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         1 łyżka miodu
  • ·         150 g fety lub bundzu
  • ·         garść rukoli
  • ·         szczypta soli

Przygotowanie:

Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec.

Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki.

Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku.

Zobacz także: Szybka wiosenna sałatka z pomarańczami i serem camembert

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  16 czerwca 2015 09:21

    Wygląda bardzo apetycznie!

    Odpowiedz
  2. bbo  16 czerwca 2015 11:57

    Poproszę o więcej przepisów z pęczakiem. Moje dzieci bardzo go polubiły, a jest tak zdrowy i wartościowy, że zamierzam im dogadzać 🙂

    Odpowiedz
  3. Aneta  16 czerwca 2015 12:33

    Wspaniale wygląda, ciekawe jak smakuje 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  16 czerwca 2015 13:27

    jestem ciekawa smaku…

    Odpowiedz
  5. Żanett  16 czerwca 2015 22:22

    Lubię kaszę jęczmienną i uwielbiam rukolę. Dodałabym tylko czegoś innego zamiast śliwek.

    Odpowiedz
  6. Patriszia  19 czerwca 2015 18:54

    Chyba nie moje smaki, ale może być dobre:)

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 14:35

    Ciekawe połączenia.

    Odpowiedz
  8. Marta  31 lipca 2017 17:36

    Do polania sałatek polecam oleje smakowe z serii oleje świata. Zwłaszcza z orzechów włoskich, laskowych albo lnianka. Mega pyszne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany