Sałatka z makaronem fusilli z tuńczykiem, brokułem, pomidorami i marchwią
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji – 4
Składniki na danie – Sałatka z makaronem fusilli z tuńczykiem, brokułem, pomidorami i marchwią:
– 400 g makaronu Fusilli
– 120 g brokułu
– 100 g świeżych pomidorów
– 100 g tuńczyka w oleju
– 90 g marchewki
– 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
– sól do smaku
Przygotowanie:
Umyte pomidory parzymy we wrzątku przez około 1 minutę, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Usuwamy wszystkie pestki i kroimy w paski.
Obieramy marchew, kroimy w cienkie paski i dusimy przez 4-5 minut w łyżce oliwy. Tuńczyka dzielimy na kawałki.
Czyścimy brokuł i dzielimy na mniejsze różyczki, obgotowujemy je przez około 4-5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy kiedy będzie jeszcze twardawy i od razu schładzamy. Do makaronu dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i podajemy.
Przepis zaproponowany przez markę Barilla. Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów, sosów i gotowych dań.