Sałatka z kurczakiem, pieczoną papryką i kozim serem

Sałatka z kurczakiem, pieczoną papryką i kozim serem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki na danie – Sałatka z kurczakiem, pieczoną papryką i kozim serem:

– 400 g piersi z kurczaka,

– 1 Rosół z kury Knorr,

– opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,

– 50 ml oliwy z oliwek,

– 50 g Ketchupu Hellmann’s,

– 50 g majonezu Hellmann’s,

– 1 sałata lodowa,

– 1 duża papryka czerwona,

– 100 g sera koziego lub innego sera o mocnym smaku,

– 1 mała czerwona cebula,

– 50 g orzechów włoskich,

– sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

1.      Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę umyj i zawiń w folię aluminiową. Następnie piecz ją do miękkości (około 20 minut). Potem ostudź, obierz ze skórki i pokrój w paski.
2.      Mięso oczyść z żył i przerostów, rozetnij na dwie cieńsze części.
3.      W miseczce połącz kostkę rosołową z oliwą i sokiem cytrynowym. W takiej marynacie zanurz kurczaka, dzięki czemu będzie bardzo soczysty. Piersi usmaż na patelni (około 4 minuty z każdej strony). Następnie pokrój kurczaka w paseczki.
4.      Ser zetrzyj na tarce.
5.      Sałatę pokrój w ok. 2 cm kostkę, włóż do salaterki, połącz z resztą składników.
6.      W szklance zmieszaj sos sałatkowy, łyżkę wody, ketchup i majonez. Tak przygotowany dip połącz z sałatą.
7.      Sałatę wyłóż na głębokie talerze, ozdób krążkami czerwonej cebuli.
8.      Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,37 z 5)
zapisuję głos...