Sałatka z kurczakiem, pieczoną papryką i kozim serem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki na danie – Sałatka z kurczakiem, pieczoną papryką i kozim serem:
– 400 g piersi z kurczaka,
– 1 Rosół z kury Knorr,
– opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,
– 50 ml oliwy z oliwek,
– 50 g Ketchupu Hellmann’s,
– 50 g majonezu Hellmann’s,
– 1 sałata lodowa,
– 1 duża papryka czerwona,
– 100 g sera koziego lub innego sera o mocnym smaku,
– 1 mała czerwona cebula,
– 50 g orzechów włoskich,
– sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę umyj i zawiń w folię aluminiową. Następnie piecz ją do miękkości (około 20 minut). Potem ostudź, obierz ze skórki i pokrój w paski.
2. Mięso oczyść z żył i przerostów, rozetnij na dwie cieńsze części.
3. W miseczce połącz kostkę rosołową z oliwą i sokiem cytrynowym. W takiej marynacie zanurz kurczaka, dzięki czemu będzie bardzo soczysty. Piersi usmaż na patelni (około 4 minuty z każdej strony). Następnie pokrój kurczaka w paseczki.
4. Ser zetrzyj na tarce.
5. Sałatę pokrój w ok. 2 cm kostkę, włóż do salaterki, połącz z resztą składników.
6. W szklance zmieszaj sos sałatkowy, łyżkę wody, ketchup i majonez. Tak przygotowany dip połącz z sałatą.
7. Sałatę wyłóż na głębokie talerze, ozdób krążkami czerwonej cebuli.
8. Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka.