Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym

salatka-z-jarmuzem

Składniki na danie – Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym:

  • kilka liści jarmużu
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fioletowa
  • kilka brukselek
  • kawałek korzenia topinamburu
  • 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
  • kilka listków natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

                sos:

  • 2 łyżki  musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta  pieprzu
  • TABASCO® czosnkowe

 

Wykonanie:

Musztardę i miód wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewać olej, cały czas mieszając, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami TABASCO® z czosnkiem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż i brukselkę w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy warzywa. Marchewki i topinambur obieramy. Przy pomocy obieraczki z marchewek ścinamy cienkie długie  paski. Topinambur kroimy w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzucamy na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedzamy, lekko osuszamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i obsypujemy obficie prażonymi pestkami słonecznika oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman i TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...