Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską

sałatka z jarmużem

SKŁADNIKI NA DANIE: Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską

  • 5 liści jarmużu (ok. 100 g)
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • ½ pomarańczy
  • 1 łyżka ziaren granatu
  • 50 g sera pleśniowego np. brie, camembert lub gorgonzola
  • kilka orzechów pekan lub włoskich
  • czarny pieprz

DRESSING:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka konfitury śliwkowej
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na dressing. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody dla rozcieńczenia (w przypadku gdyby konfitura była bardzo gęsta). Pomarańczę myjemy i obieramy. Wycinamy z niej fileciki (sam miąższ bez błon). Liście jarmużu dokładnie myjemy i pozbawiamy je zgrubiałych części. Listki gotujemy na parze ok. 4 min, aż staną się miękkie, ale nadal będą trzymały fason. Przekładamy je do miski. Dodajemy kawałki pomarańczy, orzechy, pokrojony w kawałki ser oraz ziarna granatu. Całość polewamy dressingiem. Możemy posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Przepis autorstwa blogerki Edyty Kusińskiej – Madame Edith – pochodzący z e-booka „Śliwka kalifornijska na 16 sposobów” wydanego przez California Prune Board

Zobacz także:  Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  18 czerwca 2015 11:38

    Kolorowe, smaczne i zdrowe!

    Odpowiedz
  2. Jaworka  18 czerwca 2015 21:59

    super sałatka na pewno orzeźwiajaca

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  19 czerwca 2015 09:38

    Wygląda pięknie !

    Odpowiedz
  4. Patriszia  19 czerwca 2015 18:56

    Chętnie spróbowałabym 🙂

    Odpowiedz
  5. bbo  19 czerwca 2015 19:35

    Składniki, które wydają się nie do połączenia.

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 13:59

    Super przepis.

    Odpowiedz
  7. joanna252  11 stycznia 2016 15:13

    Uwielbiam takie sałatki 🙂

    Odpowiedz
  8. aqq  30 marca 2016 16:39

    Nie mam śliwki kalifornijskiej pod ręką ale wydaje mi się że można ją podmienić na inny suszony owoc 🙂 Np na daktyle albo figi, te mam to spróbuję coś wymyślić 🙂

    Odpowiedz
    • xtina120  9 czerwca 2016 18:56

      Ja takiej śliwki to jeszcze chyba nigdy nie miałam, ale faktycznie inne suszone owoce też powinny się sprawdzić;). Figi – tak to brzmi na prawdę dobrze;).

      Odpowiedz
  9. mama_kazala  27 kwietnia 2016 11:04

    chyba wszystko mam, czas przygotować!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany