Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem

Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem

Czas przygotowania dania: Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem –  30-40 minut
Poziom : Łatwy

Składniki – na 1 osobę:

  • –  sałata lodowa x 1/3 szt.
  • – rukola x 1/8 op.
  • – pomidorki koktajlowe x 5szt.
  • – bób x 0,08kg
  • – cebula czerwona x 1/2 szt.
  • – tuńczyk  x 1/2 op.
  • – jajko x 1 szt.
  • – papryka czerwona  x 1/4szt.
  • – oliwa 0,1l
  • – czosnek x 1 ząbek
  • – sól, pieprz, cukier
  • – ocet jabłkowy 0,05l

 

Sposób przygotowania:

Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin
i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.

Przepis autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...