Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem
Czas przygotowania dania: Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem – 30-40 minut
Poziom : Łatwy
Składniki – na 1 osobę:
- – sałata lodowa x 1/3 szt.
- – rukola x 1/8 op.
- – pomidorki koktajlowe x 5szt.
- – bób x 0,08kg
- – cebula czerwona x 1/2 szt.
- – tuńczyk x 1/2 op.
- – jajko x 1 szt.
- – papryka czerwona x 1/4szt.
- – oliwa 0,1l
- – czosnek x 1 ząbek
- – sól, pieprz, cukier
- – ocet jabłkowy 0,05l
Sposób przygotowania:
Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin
i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.
Przepis autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej