Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

Salatka-z-avocado-i-czerwonej-fasoli_Siba-Mtongana

Przepis na danie „Sałatka z awokado i czerwoną fasolą” pochodzi z  Polsat Food Network z serii ,,Afrykańska Kuchnia Rezy”

Czas przygotowania 10 minut

Czas gotowania – nie gotujemy

Porcja dla 6 osób

 Składniki:

  • 2 torebki mieszanki sałat
  • ½ ogórka, pokrojonego na długie cienkie plastry obieraczką do warzyw
  • 400g czerwonej fasolki w puszce, odsączonej i wypłukanej
  • 150g sera feta z czarnym pieprzem, pokrojonego w kostkę
  • 3 jędrnych i dojrzałych awokado, pokrojonych w kostkę
  • ½ cytryny

 

Dressing:

  • 125ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 80ml oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Wsyp liście sałaty do dużej miski.
  2. Dodaj fasolkę, fetę oraz awokado.
  3. Zwiń wstążki z ogórka na kształt harmonijki i wciśnij w inne składniki sałaty.
  4. Wyciśnij trochę soku z cytryny do awokado aby nie zbrązowiało.
  5. Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatę tuż przed podaniem.

 

Przepis pochodzi z programu na antenie Polsat Food Network związanej  z kuchnią afrykańską  serii:,,Afrykańska Kuchnia Rezy”.  W serii tej szef Reza Mahammad zabiera widzów w niezapomnianą podróż po Afryce Południowej, Namibii, Zambii, Botswanie i Mozambiku. Odkrywając lokalne delicje i urozmaicając tradycyjne afrykańskie receptury własnymi akcentami, Reza spotyka również miejscowych kucharzy, napawa się pięknem Afryki i uczy jej fascynującej historii.

Program można oglądać od poniedziałku do piątku na antenie Polsat Food Network o 12:00 i 15:30 począwszy od 17 listopada.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (159 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...