Sałatka z awokado i czerwoną fasolą
Przepis na danie „Sałatka z awokado i czerwoną fasolą” pochodzi z Polsat Food Network z serii ,,Afrykańska Kuchnia Rezy”
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania – nie gotujemy
Porcja dla 6 osób
Składniki:
- 2 torebki mieszanki sałat
- ½ ogórka, pokrojonego na długie cienkie plastry obieraczką do warzyw
- 400g czerwonej fasolki w puszce, odsączonej i wypłukanej
- 150g sera feta z czarnym pieprzem, pokrojonego w kostkę
- 3 jędrnych i dojrzałych awokado, pokrojonych w kostkę
- ½ cytryny
Dressing:
- 125ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 80ml oliwy z oliwek extra virgin
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Wsyp liście sałaty do dużej miski.
- Dodaj fasolkę, fetę oraz awokado.
- Zwiń wstążki z ogórka na kształt harmonijki i wciśnij w inne składniki sałaty.
- Wyciśnij trochę soku z cytryny do awokado aby nie zbrązowiało.
- Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatę tuż przed podaniem.
Przepis pochodzi z programu na antenie Polsat Food Network związanej z kuchnią afrykańską serii:,,Afrykańska Kuchnia Rezy”. W serii tej szef Reza Mahammad zabiera widzów w niezapomnianą podróż po Afryce Południowej, Namibii, Zambii, Botswanie i Mozambiku. Odkrywając lokalne delicje i urozmaicając tradycyjne afrykańskie receptury własnymi akcentami, Reza spotyka również miejscowych kucharzy, napawa się pięknem Afryki i uczy jej fascynującej historii.
Program można oglądać od poniedziałku do piątku na antenie Polsat Food Network o 12:00 i 15:30 począwszy od 17 listopada.
Lubię sałatki z takim sosem jak powyżej, ale takiej sałatki jeszcze nie robiłam.
Avocado i czerwona fasola – przedziwne połączenie.
Bardzo ciekawy przepis na sałatkę z awokado . Robiłam już różne sałatki z dodatkiem awokado , ale jeszcze do żadnej nie dodawałam czerwonej fasoli , to tak trochę po meksykańsku 🙂
W lato sałatki są dla mnie wybawieniem. Kiedy za oknem gorąco tylko coś lekkiego jestem w stanie zjesc. koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
Avokado to mój ulubiony owoc. Mogę się nim zajadać bez końca i nawet bez dodatków. Ot tak jakbym jadła jabłko tylko oczywiście bez skórki:). A to zaproponowane połączenie jest proste, a zapewne smaczne. Warto spróbować.