Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca pyszną sałatkę

Święta Wielkanocne to radosny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi osobami. Siadamy wraz z nimi przy stole i składamy sobie najlepsze życzenia. Śniadanie Wielkanocne odbywa się w przyjemnej, wiosennej atmosferze, a na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowych pisanek oraz tradycyjnych potraw z jajkami.

Salatka wielkanocna z sosem tatarskim

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca pyszną sałatkę:

Składniki  na danie – Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim:

  • kilka plasterków wędzonej szynki
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka ugotowanych jajek przepiórczych
  • kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
  • kilka korniszonów
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypiorek

­Sos Tatarski:

  • kilka marynowanych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka korniszonów
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • TABASCO®
  • sól, czarny pieprz

Wykonanie:

Plasterki zwijamy i układamy na półmisku. Dookoła układamy pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielamy je na pojedyncze krążki). Podajemy z ostrym sosem tatarskim. Przygotowanie sosu:Pieczarki, korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem TABASCO®. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawiamy na godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  8 kwietnia 2014 12:31

    Pięknie się prezentuje i zapewne nieziemsko smakuje.

    Odpowiedz
  2. bbo  8 kwietnia 2014 19:25

    Nie tylko na Wielkanoc.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  14 marca 2016 15:16

    Bardzo ładnie podana delikatna kompozycja , zastosowane ciekawe składniki , których na co dzień się nie je , ja bym tylko nie dodała cebuli , ponieważ nie lubię surowej .

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 09:23

    Uwielbiam sos tatarski, swojej roboty, ale rzadko go robię. Właśnie na święta zawsze gości na naszym stole.No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany