Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca pyszną sałatkę
Święta Wielkanocne to radosny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi osobami. Siadamy wraz z nimi przy stole i składamy sobie najlepsze życzenia. Śniadanie Wielkanocne odbywa się w przyjemnej, wiosennej atmosferze, a na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowych pisanek oraz tradycyjnych potraw z jajkami.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca pyszną sałatkę:
Składniki na danie – Sałatka wielkanocna z sosem tatarskim:
- kilka plasterków wędzonej szynki
- 1 mała czerwona cebula
- kilka ugotowanych jajek przepiórczych
- kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
- kilka korniszonów
- kilka gałązek natki pietruszki
- szczypiorek
Sos Tatarski:
- kilka marynowanych pieczarek
- 1 mała cebula
- kilka korniszonów
- kilka łyżek majonezu
- kilka gałązek natki pietruszki
- TABASCO®
- sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Plasterki zwijamy i układamy na półmisku. Dookoła układamy pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielamy je na pojedyncze krążki). Podajemy z ostrym sosem tatarskim. Przygotowanie sosu:Pieczarki, korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem TABASCO®. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawiamy na godzinę.