Przepis na: Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą
Składniki na danie – Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą:
- 1 garść szpinaku
- 2 pomarańcze
- 15 dag sera feta
- 4 łyżki migdałów np. Bakalland
- 1 łyżka żurawiny np. Bakalland
- olej rzepakowy
- 1 ząbek czosnku
- Sól morska- MŁYNEK
- pieprz kolorowy ziarnisty
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej błonki, i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną pomarańczę dodać do szpinaku. Dodać migdały, żurawinę i pokrojony w kostkę ser feta.
Sos:
Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, łącząc go z olejem rzepakowym. Posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem.
Smacznego!
Komentarze
Bardzo prosta ciekawe czy smaczna!
Trzeba zrobić samemu, by się osobiście przekonać.
Sałatka bardzo dobra, ale bardziej mi do zimy pasuje. Teraz jest czas żeby korzystać z owoców i warzyw sezonowych.
Prosta, a zarazem bardzo ciekawa sałatka. Super pomysł na obiad czy drugie śniadanie.
mniam, mniam,. mnaim!
Nie lubię szpinaku już do wczesnego dzieciństwa kiedy pamiętam rodzice gotowali na obiad ohydne ciemno zielone papki , wtedy się zraziłam i choćby nie wiem co go nie ruszę .
Bardzo lubię żurawinę.