Sałatka śledziowa domowa
Składniki:
- 450g śledzi Matias
- 2 ogórki kiszone
- 2 jabłka
- 3 buraki
- 1 czerwona cebula
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 5 łyżek majonezu Kilecki Społem
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Dekoracja:
1 burak pokrojony w gwiazdki ( za pomocą foremki)
Wykonanie:
- Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki.
- Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie, ( osobnych naczyniach ) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
- Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę i ogórki wymieszać ze sobą, doprawić solą i pierzem przełożyć do salaterki. Na wierzchu na ukos ułożyć na przemian filety śledziowe , jajka i udekorować buraczkiem pokrojonym w gwiazdki.
Przepis na sałatkę śledziową wraz ze zdjęciem został nadesłany do nas przez Ewelinę P. i nagrodzony w naszym konkursie „Święta z produktami WSP Społem”