Przepis na: Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą

Wasa-Salatka-rakowa-z-ziolowo---limonkowa-salsa---Julita-Strzalkowska-photo3

Składniki na danie – Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą:

400 g obgotowanych ogonów rakowych
75 ml oliwy z oliwek
1 limonka
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
1 suszona, drobno pokrojona figa
1/2 papryczki chilli

1/2 łyżki cukru

sól do smaku

kromki pieczywa WASA Z SEZAMEM

 

Przygotowanie:

Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,29 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  16 grudnia 2014 15:33

    Nie dla mnie.

    Odpowiedz
  2. bbo  16 grudnia 2014 20:49

    Nigdy nie jadłam raków, a są podobno bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  3. Aneta  7 grudnia 2016 12:20

    Chyba jednak zbyt egzotycznie jak na Święta 😉 Ja jestem zwolenniczką jednak tradycyjnych dań, a jeżeli już, to w nowych odsłonach. Raków jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany