Sałatka Mezze Penne Tricolore z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem mozarella

Mezze Penne Tricolore z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem mozarella

Propozycja sałatki makaronowej na letnie dni przygotowana przez firmę Barilla.

Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji – 4

Składniki na danie – Sałatka Mezze Penne Tricolore z rukolą, pomidorkami i serem mozarella:

– 400 g makaronu Mezze Penne Tricolore Barilla

– 6 łyżek oliwy

– 1 ząbek czosnku

– 100 g rukoli

– ½ pęczka szczypiorku

– 250 g (2 kule) świeżego sera mozarella

– 200 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych

– 50 g startego sera Parmigiano Reggiano

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:        

W dużym garnku gotujemy makaron o minutę krócej niż wymagany czas gotowania. Odsączamy makaron, mieszamy z 1 łyżką oliwy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na małej patelni podsmażamy czosnek na 2 łyżkach oliwy, aż do uzyskania lekko żółtego koloru, zestawiamy patelnię ze źródła ciepła i pozostawiamy do ostygnięcia.

W dużej misce łączymy połówki pomidorków koktajlowych, posiekany szczypiorek, kawałki sera mozarella i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem.

Łączymy całość z pozostałą oliwą, przestudzonym i rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z cytryny. Posypujemy Parmigiano Reggiano i delikatnie mieszamy wszystko
z ostygniętym makaronem.

Podajemy po 30 minutach.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (179 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...