Sałatka Mezze Penne Tricolore z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem mozarella
Propozycja sałatki makaronowej na letnie dni przygotowana przez firmę Barilla.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji – 4
Składniki na danie – Sałatka Mezze Penne Tricolore z rukolą, pomidorkami i serem mozarella:
– 400 g makaronu Mezze Penne Tricolore Barilla
– 6 łyżek oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 100 g rukoli
– ½ pęczka szczypiorku
– 250 g (2 kule) świeżego sera mozarella
– 200 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
– 50 g startego sera Parmigiano Reggiano
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy makaron o minutę krócej niż wymagany czas gotowania. Odsączamy makaron, mieszamy z 1 łyżką oliwy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na małej patelni podsmażamy czosnek na 2 łyżkach oliwy, aż do uzyskania lekko żółtego koloru, zestawiamy patelnię ze źródła ciepła i pozostawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce łączymy połówki pomidorków koktajlowych, posiekany szczypiorek, kawałki sera mozarella i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy całość z pozostałą oliwą, przestudzonym i rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z cytryny. Posypujemy Parmigiano Reggiano i delikatnie mieszamy wszystko
z ostygniętym makaronem.
Podajemy po 30 minutach.