Sałatka makaronowa „koktajl z krewetek”
Sałatka makaronowa „koktajl z krewetek”
Składniki:
- Makaron Pióra Lubella (1 op.)
- Sałata lodowa (1 szt.)
- Krewetka koktajlowa (300g)
- Awokado (2 szt.)
- Pomidorki cherry (100g)
- Majonez (100 ml)
- Ketchup (4 łyżki)
- Sos Tabasco
- Sól, pieprz , sok z cytryny
Sałatka najlepiej będzie się prezentowała w kieliszkach do koktajli lub przezroczystych niedużych szklaneczkach.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Następnie odlewamy i hartujemy zimną wodą. Sałatę lodową szatkujemy, tak by powstały długie niteczki. Z majonezu, ketchupu i kilku kropel tabasco przygotowujemy sos i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało. Na dno kieliszka układamy warstwę siekanej sałaty, na to makaron. Następną warstwę stanowi awokado. Na awokado układamy wartę sosu oraz rozmrożone krewetki. Każdy kieliszek można udekorować naciętym pomidorkiem i założonym na rant kieliszka. Jeśli posiadamy można dołożyć koktajlową parasolkę.