Sałatka gyros i inne przekąski na grilla

Sezon na spotkania przy grillu w pełni! Pogoda za oknem zachęca do spędzania czasu z bliskimi na świeżym powietrzu – warto to wykorzystać i przygotować przyjęcie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

Grillowanie kojarzy nam się głównie z klasycznym mięsem z rusztu. Nie warto się jednak ograniczać się do serwowania wyłącznie kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Ciekawe przystawki i przekąski będą miłą odmianą. Można odpowiednio wcześniej przygotować sprawdzone przepisy na dodatki do mięs i warzyw.

 

Sałatka gyros – niezmiennie od lat

Sałatka gyros od kilku lat jest potrawą niezwykle popularną zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i na grilla. Nic w tym dziwnego – jest sycąca, pyszna i dobrze prezentuje się na stole. Podstawą do jej przygotowania jest oczywiście marynowane w przyprawie gyros mięso z kurczaka. Przepisów na idealną sałatkę jest wiele, dlatego warto przetestować kilka z nich i wybrać taki, który najbardziej odpowiada naszym preferencjom. Czego nie może zabraknąć? Smażonego mięsa z kurczaka, kapusty pekińskiej, pysznych sosów i kolorowych dodatków. Sałatka będzie bardziej efektowna, jeżeli składniki ułożymy warstwami w przezroczystym naczyniu.

 

Proste przystawki na grilla

Równie dobrym pomysłem jest przygotowanie przekąski na grilla w postaci szparagów zawiniętych w boczek. Sezon na te warzywa trwa stosunkowo krótko, dlatego nie może ich zabraknąć w daniach na grilla. Przygotowanie przystawki jest bardzo proste – należy zgrillować szparagi owinięte w boczek i podawać z pysznym sosem majonezowym.

A może pieczarki faszerowane z grilla? To znakomity przepis, który może być podawany jako przystawka lub stanowić pyszny dodatek do mięsa. Sekretem udanego i efektywnego dania jest rozpływający się w ustach ser twarogowy i żółty oraz przepiórcze jajka.

Któż z nas nie lubi ziemniaków z grilla? Będą jeszcze lepiej smakować z dodatkiem boczku oraz Sosu Tatarskiego WINIARY. Ziemniaki będą smakowicie aromatyczne, jeżeli posypiemy je ziołami takimi jak tymianek, majeranek, oregano, bazylia oraz szczypiorek.

 

Klucz do sukcesu – dodatki

Podczas przyjęcia w rodzinnym gronie warto zaserwować warzywa – zarówno świeże, jak i grillowane. Do grillowania najlepiej nadają się cukinia i bakłażan, które wystarczy przypiec na ruszcie, układając na aluminiowej tacce lub folii, skropione oliwą z oliwek i oprószone przyprawami. Świeże warzywa, takie jak marchewki czy papryka, należy pociąć w słupki i serwować z sosami, najlepiej przygotowanymi samodzielnie. Z pewnością sprawdzi się sos czosnkowy. Fani orientalnych smaków będą zaś zachwyceni sosem curry.

Osoby poszukujące nowych smaków mogą przygotować grillowane serki camembert – pieczenie ich jest niezwykle proste! Wystarczy umieścić na ruszcie serek w folii aluminiowej i piec około 10 minut. Serwowany z żurawiną i świeżą bagietką będzie niezwykle wyrafinowaną przystawką, po którą z pewnością sięgną twoi goście.

Grillowanie to szansa na spędzenie miłych chwil z bliskimi, dlatego zadbaj o ich komfort i zaserwuj im pyszne potrawy oraz przystawki – aby wspólne spędzanie czasu było jeszcze przyjemniejsze i bardziej magiczne!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (38 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...