Łatwa sałatka z ciecierzycą, rukolą i serem feta
Jeśli lubisz dania wegetariańskie, to sałatka z ciecierzycą przypadnie ci do gustu. Łatwa do wykonania a jednocześnie zdrowa i smaczna!
Poznaj zdrowotne właściwości cieciorki:
Autorka przepisu: Moje Idealia (http://www.moje-idealia.pl)
Składniki na: Sałatka z ciecierzycą, rukolą i serem feta
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 garści rukoli
- 1 opakowanie sera feta lub sera sałatkowego
- 1 dojrzały pomidor
- 3 posiekane orzechy włoskie
na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- pieprz
Przygotowanie:
- Do niewielkiego słoika wlewamy oliwę z oliwek, wodę, ocet winny, dodajemy posiekany czosnek, miód, musztardę i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy tak, aby składniki połączyły się tworząc gęsty sos
- Na talerzu lub w misce kładziemy opłukaną rukolę, pokrojony w kostkę ser feta i pomidor, odsączoną ciecierzycę. Całość polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami. Sałatkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem.
Inne pomysły na dania z cieciorką: