Sałatka z buraka z kozim serem
Składniki na danie: Sałatka z buraka z kozim serem
- 250 g buraków
- 75 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 40 g orzeszków piniowych
- 125 g sera koziego
- 400 g mieszanki sałat
- 400 g młodego szpinaku
- 4 drobno posiekane czerwone cebule
- 60 ml octu winnego
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki estragonu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Buraki obtocz w 15 ml oliwy. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości – około 1 godzinę. Wyciągnij i wystudź, a następnie obierz i pokrój na cienkie plasterki.
Orzeszki wrzuć na suchą patelnie i praż do uzyskania złotego koloru. Przestudź. Kozi ser pokrój na grube plasterki i obtocz w orzeszkach lekko dociskając.
W miseczce dokładnie wymieszaj (lub zblenduj) resztę oliwy, ocet winny, sos sojowy i Worcestershire, musztardę, majonez i estragon.
Wymieszaj zieleninę i cebulę wraz z większością sosu. Na wierzch dodaj buraki i ser. Skrop resztą sosu.
Przepis pochodzi z programu: „Kulinarne podróże z Guyem Fierim” nadawanego w Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o 19: 00 i 19:30
Kozi ser jest stosunkowo drogi, ale i smaczny, ne można go zjeść na raz zbyt wiele,ale chętnie skusze się na sałatkę w takiej propozycji. Wygląda smacznie i zdrowo.
tak, zawsze tak!
Nie cierpię buraków, więc raczej nie wypróbuję tego przepisu w domu, chyba, że buraka podmienię na jakiś inny składnik. Natomiast sera koziego jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić! 🙂
Kozi ser? nie dla mnie
Wygląda apetycznie. Koniecznie muszę ją wypróbować! 🙂
Samo zdrowie. Lubię i buraki i kozie sery.Wypróbuję ten przepis , bo wygląda na dość wykwintną propozycję i do tego mało kaloryczną.
Lubię buraki, zwłaszcza w wersji pieczonej, ale za to kozi ser – nie bardzo :-(. Sałatka ciekawa, tylko ten ser musiałabym sobie zamienić na coś bardziej w moim guście.
Czy można użyć wyłącznie sera koziego? Jest on dosyć drogi i średnio dostepny, a szkoda byłoby przez to zrezygnować z przygotowania tego dania.
Ja użyłam sera mozzarella i także wyszło pyszne. I zamiast tych dziwnych orzeszków użyłam sezamu, który moim zdaniem jeszcze bardziej pasuje do tej sałatki. Życzę smacznego ;).
niecodzienne połączenie, ale chętnie bym spróbowała 🙂
Moim zdaniem takie połączenie na pewno świetnie smakuje. Z resztą sama uwielbiam serek kozi Chavroux i powiem Wam, że można go podawać na całe mnóstwo sposobów. Idealnie komponuje się ze wszelkimi warzywami, ale ciekawe są także dania z owocami, czy orzechami. Idealny na małe przekąski, które zaskoczą znajomych, a przy tym bogaty w witaminy chociażby D czy B, oraz kwas foliowy.
kozi ser jak dla mnie brrr probowalam zwyklego i wedzonego nieee:)