Sałatka z buraka z kozim serem

Sałatka z buraka z kozim serem

Składniki na danie: Sałatka z buraka z kozim serem

  • 250 g buraków
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 125 g sera koziego
  • 400 g mieszanki sałat
  • 400 g młodego szpinaku
  • 4 drobno posiekane czerwone cebule
  • 60 ml octu winnego
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki estragonu

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Buraki obtocz w 15 ml oliwy. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości – około 1 godzinę. Wyciągnij i wystudź, a następnie obierz i pokrój na cienkie plasterki.

Orzeszki wrzuć na suchą patelnie i praż do uzyskania złotego koloru. Przestudź. Kozi ser pokrój na grube plasterki i obtocz w orzeszkach lekko dociskając.

W miseczce dokładnie wymieszaj (lub zblenduj) resztę oliwy, ocet winny, sos sojowy i Worcestershire, musztardę, majonez i estragon.

Wymieszaj zieleninę i cebulę wraz z większością sosu. Na wierzch dodaj buraki i ser. Skrop resztą sosu.

Przepis pochodzi z programu: „Kulinarne podróże z Guyem Fierim” nadawanego w Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o 19: 00 i 19:30

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. plum12  20 maja 2016 10:12

    Kozi ser jest stosunkowo drogi, ale i smaczny, ne można go zjeść na raz zbyt wiele,ale chętnie skusze się na sałatkę w takiej propozycji. Wygląda smacznie i zdrowo.

    Odpowiedz
  2. mama_kazala  20 maja 2016 15:07

    tak, zawsze tak!

    Odpowiedz
  3. Aneta  20 maja 2016 17:02

    Nie cierpię buraków, więc raczej nie wypróbuję tego przepisu w domu, chyba, że buraka podmienię na jakiś inny składnik. Natomiast sera koziego jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić! 🙂

    Odpowiedz
  4. luna341  20 maja 2016 22:11

    Kozi ser? nie dla mnie

    Odpowiedz
  5. A.  20 maja 2016 22:29

    Wygląda apetycznie. Koniecznie muszę ją wypróbować! 🙂

    Odpowiedz
  6. Wusia  21 maja 2016 20:31

    Samo zdrowie. Lubię i buraki i kozie sery.Wypróbuję ten przepis , bo wygląda na dość wykwintną propozycję i do tego mało kaloryczną.

    Odpowiedz
  7. Anett13  22 maja 2016 09:44

    Lubię buraki, zwłaszcza w wersji pieczonej, ale za to kozi ser – nie bardzo :-(. Sałatka ciekawa, tylko ten ser musiałabym sobie zamienić na coś bardziej w moim guście.

    Odpowiedz
  8. Ewelina  23 maja 2016 23:50

    Czy można użyć wyłącznie sera koziego? Jest on dosyć drogi i średnio dostepny, a szkoda byłoby przez to zrezygnować z przygotowania tego dania.

    Odpowiedz
    • xtina120  24 maja 2016 00:49

      Ja użyłam sera mozzarella i także wyszło pyszne. I zamiast tych dziwnych orzeszków użyłam sezamu, który moim zdaniem jeszcze bardziej pasuje do tej sałatki. Życzę smacznego ;).

      Odpowiedz
  9. nungal  25 maja 2016 12:24

    niecodzienne połączenie, ale chętnie bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  10. Kaja34  20 września 2016 10:03

    Moim zdaniem takie połączenie na pewno świetnie smakuje. Z resztą sama uwielbiam serek kozi Chavroux i powiem Wam, że można go podawać na całe mnóstwo sposobów. Idealnie komponuje się ze wszelkimi warzywami, ale ciekawe są także dania z owocami, czy orzechami. Idealny na małe przekąski, które zaskoczą znajomych, a przy tym bogaty w witaminy chociażby D czy B, oraz kwas foliowy.

    Odpowiedz
  11. lilka  26 grudnia 2016 10:36

    kozi ser jak dla mnie brrr probowalam zwyklego i wedzonego nieee:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany