Sałatka z buraka z kozim serem

Sałatka z buraka z kozim serem

Składniki na danie: Sałatka z buraka z kozim serem

  • 250 g buraków
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 125 g sera koziego
  • 400 g mieszanki sałat
  • 400 g młodego szpinaku
  • 4 drobno posiekane czerwone cebule
  • 60 ml octu winnego
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki estragonu

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Buraki obtocz w 15 ml oliwy. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości – około 1 godzinę. Wyciągnij i wystudź, a następnie obierz i pokrój na cienkie plasterki.

Orzeszki wrzuć na suchą patelnie i praż do uzyskania złotego koloru. Przestudź. Kozi ser pokrój na grube plasterki i obtocz w orzeszkach lekko dociskając.

W miseczce dokładnie wymieszaj (lub zblenduj) resztę oliwy, ocet winny, sos sojowy i Worcestershire, musztardę, majonez i estragon.

Wymieszaj zieleninę i cebulę wraz z większością sosu. Na wierzch dodaj buraki i ser. Skrop resztą sosu.

Przepis pochodzi z programu: „Kulinarne podróże z Guyem Fierim” nadawanego w Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o 19: 00 i 19:30

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...