Sałatka z buraka z kozim serem
Składniki na danie: Sałatka z buraka z kozim serem
- 250 g buraków
- 75 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 40 g orzeszków piniowych
- 125 g sera koziego
- 400 g mieszanki sałat
- 400 g młodego szpinaku
- 4 drobno posiekane czerwone cebule
- 60 ml octu winnego
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki estragonu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Buraki obtocz w 15 ml oliwy. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości – około 1 godzinę. Wyciągnij i wystudź, a następnie obierz i pokrój na cienkie plasterki.
Orzeszki wrzuć na suchą patelnie i praż do uzyskania złotego koloru. Przestudź. Kozi ser pokrój na grube plasterki i obtocz w orzeszkach lekko dociskając.
W miseczce dokładnie wymieszaj (lub zblenduj) resztę oliwy, ocet winny, sos sojowy i Worcestershire, musztardę, majonez i estragon.
Wymieszaj zieleninę i cebulę wraz z większością sosu. Na wierzch dodaj buraki i ser. Skrop resztą sosu.
Przepis pochodzi z programu: „Kulinarne podróże z Guyem Fierim” nadawanego w Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o 19: 00 i 19:30