Łatwa sałatka brokułowa
Autorem dania: Sałatka brokułowa jest Luke Nguyen, który w programie „Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie” emitowanym na Polsat Food Network (weekendy o 14:00) odkrywa tajniki kuchni Zjednoczonego Królestwa.
Składniki na danie: Sałatka brokułowa
- 2 szklanki ugotowanego quinoa (komosy ryżowej)
- ½ brokuła podzielonego na różyczki
- 1 posiekana czerwona cebula
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 pokrojone jabłko
- 5 posiekanych listków czosnku niedźwiedziego
- Sól i pieprz do smaku
Składniki na dressing:
- ¼ szklanki mleka skondensowanego
- ¼ szklanki octu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Sposób wykonania:
Sparz brokuły* i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Dokładnie wymieszaj składniki na dressing. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj dokładnie.
* Wyjaśnienie redakcji: Brokuł przygotowujemy w zależności od tego, jak twarde to warzywo lubimy. Aby przygotować brokuł do sałatki, należy go podzielić na mniejsze kawałki. Następnie krótko obgotować – ok. 1-2 min lub właśnie tylko sparzyć wrzątkiem. Jeśli brokuł zdecydowaliśmy się obgotować, to robimy to w osolonej wodzie a także – aby nie stracił koloru – dodajemy trochę cukru lub szczyptę sody oczyszczonej.