Sałata z ogórka i rzodkiewek w dressingu na bazie sosu sojowego
Składniki na danie – Sałata z ogórka i rzodkiewek w dressingu na bazie sosu sojowego:
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- limonka
- 1 mała marchew
- kolendra lub natka pietruszki
- szczypior
- brązowy cukier
- sos sojowy Kikkoman
- olej rzepakowy
Sposób przyrządzenia:
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski – ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.