Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

Składniki na danie – Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem :

  • 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
  • Kilka kwiatów nasturcji
  • Kilka kwiatów bratków
  • Kilka kwiatów nagietka
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 10-12 łyżek oleju rzepakowego
  • Kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.   Autorem przepiu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  16 czerwca 2014 10:43

    Aż szkoda zjadać takie piękne kwiaty!

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  16 czerwca 2014 15:21

    Pięknie wygląda ta sałatka.

    Odpowiedz
  3. as_sa  16 czerwca 2014 21:19

    I te kwiaty można tak po prostu jeść bez żadnej szkody? Btw pięknie taka sałatka wygląda

    Odpowiedz
  4. xtina120  14 września 2015 07:16

    To kwiaty sie je ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany