Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem
Składniki na danie – Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem :
- 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
- Kilka kwiatów nasturcji
- Kilka kwiatów bratków
- Kilka kwiatów nagietka
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 10-12 łyżek oleju rzepakowego
- Kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem. Autorem przepiu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.