Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi fot_CPB_1
Czas przygotowania dania: Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi – 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki na danie: Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

Sałata:

  • ·         4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska)
  • ·         20 dkg piersi z indyka
  • ·         skóra starta z połowy cytryny
  • ·         2 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • ·         szczypta soli
  • ·         6-8 śliwek kalifornijskich
  • ·         garść orzechów włoskich
  • ·         mała czerwona cebula

 

Winegret tymiankowo-lubczykowy:

  • ·         4 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         1 łyżka soku z cytryny
  • ·         1 łyżeczka miodu
  • ·         1 mały ząbek czosnku
  • ·         1 łyżka posiekanego tymianku
  • ·         1 łyżka posiekanego lubczyku
  • ·         sól do smaku

Przygotowanie:

Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne.

Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok.
5 minut. Po zdjęciu z patelni lub grilla każdy z kawałków mięsa kroimy w paski.

Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki.

Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku.

Winegret tymiankowo – lubczykowy:

Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.

Zobacz także: Indyk z bakaliami i rozmarynem – wg Ewy Wachowicz

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  13 czerwca 2015 14:10

    Wszystkie akurat mam składniki więc fajnie na jutro to zrobię ba pewno smakuje wybornie

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  13 czerwca 2015 16:06

    Bardzo lubię takie sałatki.

    Odpowiedz
  3. Wusia  13 czerwca 2015 20:36

    Szybkie, kolorowe a przede wszystkim bardzo zdrowę. To lubię.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  14 czerwca 2015 13:45

    Uwielbiam takie sałatki. Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  14 czerwca 2015 18:18

    Ja też lubię takie sałatki.,więc zrobię.

    Odpowiedz
  6. bbo  15 czerwca 2015 08:34

    A ja mam właśnie nowego grilla ogrodowego 😉

    Odpowiedz
  7. Patriszia  16 czerwca 2015 07:33

    Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  16 marca 2016 21:23

    Bardzo lubię sałatki i ten przepis jest bardzo ciekawy , jednak dla mnie może być po drobnej modyfikacji , ponieważ nie lubię śliwek kalifornijskich , ale zawsze można je w przepisie pominąć .

    Odpowiedz
  9. Margaretkaw  27 kwietnia 2016 14:16

    Uwielbiam grillowane mięso i bardzo często robię w sezonie. Najchętniej sięgam po kurczaka. Świetnie smakują też skrzydełka w miodzie i musztardzie.

    Odpowiedz
  10. Anna Turek  20 grudnia 2016 17:41

    Wszystkie sałatki przyrządzane własnoręcznie w domu są zdrowe i dobre. Taka sałatka to mój najnowszy przepis do sprawdzenia w domu. Czy moja tez będz\ie tak wyglądała jak na zdjęciu.? Uwielbiam indycze mięso i śliwki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany