Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi fot_CPB_1
Czas przygotowania dania: Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi – 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki na danie: Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

Sałata:

  • ·         4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska)
  • ·         20 dkg piersi z indyka
  • ·         skóra starta z połowy cytryny
  • ·         2 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • ·         szczypta soli
  • ·         6-8 śliwek kalifornijskich
  • ·         garść orzechów włoskich
  • ·         mała czerwona cebula

 

Winegret tymiankowo-lubczykowy:

  • ·         4 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         1 łyżka soku z cytryny
  • ·         1 łyżeczka miodu
  • ·         1 mały ząbek czosnku
  • ·         1 łyżka posiekanego tymianku
  • ·         1 łyżka posiekanego lubczyku
  • ·         sól do smaku

Przygotowanie:

Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne.

Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok.
5 minut. Po zdjęciu z patelni lub grilla każdy z kawałków mięsa kroimy w paski.

Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki.

Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku.

Winegret tymiankowo – lubczykowy:

Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.

Zobacz także: Indyk z bakaliami i rozmarynem – wg Ewy Wachowicz

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...