Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi
Czas przygotowania dania: Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi – 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki na danie: Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi
Sałata:
- · 4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska)
- · 20 dkg piersi z indyka
- · skóra starta z połowy cytryny
- · 2 łyżki oliwy z oliwek
- · 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- · szczypta soli
- · 6-8 śliwek kalifornijskich
- · garść orzechów włoskich
- · mała czerwona cebula
Winegret tymiankowo-lubczykowy:
- · 4 łyżki oliwy z oliwek
- · 1 łyżka soku z cytryny
- · 1 łyżeczka miodu
- · 1 mały ząbek czosnku
- · 1 łyżka posiekanego tymianku
- · 1 łyżka posiekanego lubczyku
- · sól do smaku
Przygotowanie:
Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok.
5 minut. Po zdjęciu z patelni lub grilla każdy z kawałków mięsa kroimy w paski.
Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki.
Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku.
Winegret tymiankowo – lubczykowy:
Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.
Zobacz także: Indyk z bakaliami i rozmarynem – wg Ewy Wachowicz