Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem

salata_rzymska_z_grillowanym_baklazanem

Składniki na danie: Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem

  • 1 sałata rzymska
  • 1 bakłażan
  • 1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 marynowane papryki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody
  • Pół cytryny
  • 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojonego w plastry bakłażana skrop oliwą (zachowaj 4 łyżki na później)  i upiecz na grillu.
  2. Pokrojoną w szerokie pasy sałatę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego w paski zgrillowanego wcześniej bakłażana i paprykę, wrzuć oliwki i wymieszaj. Na koniec posyp całość siekaną natką kolendry.
  3. Przygotuj w niewielkim słoiku dressing do sałatki: wsyp do niego sos sałatkowy francuski Knorr, który nada sałatce doskonałego smaku, dodaj pozostałą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Zakręć słoik i dokładnie nim potrząsaj, do momentu, w którym wszystkie składniki sosu się ze sobą połączą.
  4. Sałatę przełóż do salaterki i wymieszaj ostrożnie z przygotowanym wcześniej sosem. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...