Redakcja, 1 sierpnia 2020
Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem
Składniki na danie: Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem
- 1 sałata rzymska
- 1 bakłażan
- 1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- 1 pęczek kolendry
- 2 marynowane papryki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 80 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- Pół cytryny
- 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois
Sposób przygotowania:
- Pokrojonego w plastry bakłażana skrop oliwą (zachowaj 4 łyżki na później) i upiecz na grillu.
- Pokrojoną w szerokie pasy sałatę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego w paski zgrillowanego wcześniej bakłażana i paprykę, wrzuć oliwki i wymieszaj. Na koniec posyp całość siekaną natką kolendry.
- Przygotuj w niewielkim słoiku dressing do sałatki: wsyp do niego sos sałatkowy francuski Knorr, który nada sałatce doskonałego smaku, dodaj pozostałą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Zakręć słoik i dokładnie nim potrząsaj, do momentu, w którym wszystkie składniki sosu się ze sobą połączą.
- Sałatę przełóż do salaterki i wymieszaj ostrożnie z przygotowanym wcześniej sosem. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką.