Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

Składniki na: Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

  • 4 pojedyncze piersi Kurczaka Zagrodowego
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.

Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż „siądzie” (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.

Więcej przepisów z kurczakiem na www.zagrodowy.pl

Zobacz także przepis na: Pierś z kurczaka marynowana w mleku kokosowym i chilli

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (239 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  23 lipca 2015 13:51

    Lubię potrawy ze szpinakiem ,więc sakiewki na pewno zrobię.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  23 lipca 2015 16:15

    Bardzo apetyczne. Chętnie wypróbuje ten przepis.

    Odpowiedz
  3. Wusia  23 lipca 2015 17:52

    Doskonały przepis,sam robię podobnie pierś z kurczaka.Zdrowe i smaczne danie.

    Odpowiedz
  4. bbo  23 lipca 2015 20:08

    Spróbuję zrobić, bo wyglądają apetycznie.

    Odpowiedz
  5. martucha180  23 lipca 2015 23:14

    Wolę szpinak i kurczaka oddzielnie.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  24 lipca 2015 10:40

    Fajny przepis na kurczaka.

    Odpowiedz
  7. Justyna  24 lipca 2015 14:33

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  8. IwonaLFC  24 lipca 2015 14:37

    Ależ smaczna propozycja 🙂 Zamiast kaszy świetnie spisałby się również brązowy ryż 🙂

    Odpowiedz
  9. Patriszia  24 lipca 2015 16:33

    Jadłabym 😀

    Odpowiedz
  10. Anita  27 lipca 2015 18:03

    szpinak nie.. włożyłabym brokuły 😀

    Odpowiedz
  11. joanna252  3 czerwca 2016 02:16

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 07:27

    Takie kieszonki czasem robię i nadziewam innymi farszami,na przykład serem i pieczarkami, smakują wybornie. Ze szpinakiem jeszcze nie robiłam.Muszę kiedyś wypróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany