Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka
Składniki na: Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka
- 4 pojedyncze piersi Kurczaka Zagrodowego
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż „siądzie” (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.
Więcej przepisów z kurczakiem na www.zagrodowy.pl
Zobacz także przepis na: Pierś z kurczaka marynowana w mleku kokosowym i chilli