Ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią
Ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią
4 porcje- Danie wegańskie, bezglutenowe
Czas przygotowania – ok.1 godzina
Składniki:
DYNIA
- 1 kg dyni, waga liczona ze skórą
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- duża szczypta soli
RYŻ
- 1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu (kminu włoskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 5 liści curry
- szczypta soli
DODATKOWO
- garść liści świeżej kolendry
- posiekane świeże chili
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Umytą i obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Całość mieszamy tak, by przyprawy pokryły wszystkie kawałki dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
Ryż w mleku warto zacząć przygotowywać, gdy dynia będzie na wpół upieczona. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy 2 minuty, dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy jeszcze minutę. Jeżeli nie mamy dostępu do przypraw wymienionych w przepisie możemy użyć sprawdzonej mieszanki curry. Dodajemy całe opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką, smażymy jeszcze ok. 2 minut tak, by cały ryż pokrył się tłuszczem i przyprawami. Dodajemy mleko koksowe i mieszamy. Do puszki po mleku nalewamy do pełna wodę i wlewamy ją do ryżu. Ryż gotujemy na małym ogniu, co kilka minut mieszając, gdyż w gęstym sosie może się łatwo przypalić. Jeżeli sos za szybko odparuje można dolać jeszcze trochę wody.
Gorący ryż podajemy z dynią prosto z pieca, całość posypujemy posiekana kolendrą i chili.
Ryż z pomidorami i papryką:
Składniki: ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250 g, Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł