Świąteczny ryż z bakaliami
Na święta marka Britta proponuje konsumentom delikatny w smaku Ryż Biały Britta, stanowiący wyśmienite uzupełnienie uroczystego menu. Zobacz przepis!
Na święta marka Britta proponuje konsumentom delikatny w smaku Ryż Biały Britta, stanowiący wyśmienite uzupełnienie uroczystego menu.
Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych i najbardziej poruszających świąt związanych z polską tradycją. Podczas uroczystej kolacji wigilijnej podawane są specjalne dania postne, które, według wierzeń ludowych, powinny zawierać rozmaite plony ziemi, lasu i wody. W świątecznym jadłospisie dominują zatem potrawy przyrządzane na bazie kapusty, grochu, grzybów, maku oraz ryb. Od pewnego czasu istotnym składnikiem wigilijnych dań staje się również ryż. Oto przepis
Świąteczny ryż z bakaliami (5 porcji)
Składniki:
4 torebki Ryżu Białego Britta, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, 2 pomarańcze, 2 łyżki cynamonu, szczypta imbiru, szczypta kardamonu, ziarenka z ½ laski wanilii, ½ szklanki rodzynek, ½ szklanki maku, ½ szklanki orzechów włoskich, 100ml (płynnego) miodu
Sposób przygotowania:
Mleko i wodę wlać do rondelka, posolić jedną łyżeczką soli, postawić na ogniu. Gdy całość zacznie się gotować zmniejszyć ogień, wsypać ryż, dodać mak oraz ziarenka z laski wanilii i gotować przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie posiekać drobno orzechy włoskie. Następnie pomarańcze obrać i wycisnąć z nich sok. Gdy gotujący się ryż będzie już miękki (i wchłonie całą wodę z mlekiem), wlać sok z pomarańczy, dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon, imbir oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowy ryż przełożyć na talerze i podawać.