Ryby – ważny składnik diety, którego brakuje u Polaków

Zgodnie z zaleceniami ryby powinno się spożywać w ilość 30 g na dzień – stosuje się do tego niestety tylko niecałe 8% Polaków. Co się z tym wiążę należymy do krajów, które są szczególnie zagrożone niedoborem kwasów tłuszczowych omega3, który jest niezbędnym składnikiem diety. Czy jest się czym martwić? Zdecydowanie tak, ponieważ oznacza to, że wraz z dzienną dietą nie dostarczamy podstawowej ilości DHA, który jest najbardziej wartościowy z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega3.

Ryby-zrodlo-DHA

Kobiety w tyle za mężczyznami

DHA odgrywa ważną rolę w profilaktyce m.in. chorób serca oraz wspiera rozwój ważnych narządów u płodu. W największej i najbardziej przyswajalnej ilości występuje właśnie w rybach morskich. Natomiast w produkowanej na skalę przemysłową żywności jest go bardzo mało.

Normę spożycia ryb, (która wynosi 30 g na dobę) ?wyrabiają? jedynie mężczyźni z północnej części kraju. W ich diecie produktów rybnych było powyżej wartości zalecanej. Panie wypadają pod tym względem znacznie gorzej. Z Ogólnopolskiego badania WOBASZ wynika, że u kobiet we wszystkich województwach, spożycie ryb było poniżej zalecanej wartości i wynosiło jedynie 15 g. Według zaleceń, powinno stanowić dwa razy tyle!

Nie wolno dopuścić do niedoboru DHA u ciężarnej

– ?W Polsce nie ma kultury jedzenia ryb. Niestety jest również zbyt mała świadomość na temat tego, jak ważne jest prawidłowe żywienie i prawidłowa suplementacja u kobiet w ciąży. W tym rola kwasu DHA, kwasu foliowego we wczesnej ciąży, jak również uzupełnianie niedoborów magnezu i jodu. ? uważa dr Anna Mamak ? Bałaga z Kliniki Położnictwa i Perinatologii w Krakowie.

Chociaż powszechnie wiadomo, że ciąża oznacza pewne zmiany w diecie, to nie wszyscy pamiętają, że stałe miejsce w menu ciężarnej powinny zajmować tłuste ryby ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3. Jest to bardzo ważne, gdyż DHA pozytywnie wpływa na rozwój najważniejszych narządów u płodu, a mianowicie mózgu oraz narządu wzroku.

? ?Zgodnie z najnowszymi standardami Komisji Europejskiej i rekomendacjami ekspertów, kobiety w ciąży i karmiące powinny otrzymywać suplementację min. 200 mg DHA dziennie. W przypadku małego spożycia ryb nawet między 400 ? 600 mg DHA. Odpowiednie uzupełnienie diety stanowią nowoczesne suplementy np. Pregna250 DHA ? mówi Agata Chodakowska, Product Manager.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bwpoz102  25 października 2011 07:48

    Warto sięgnąć po Mollers Forte,suplement diety,który zawiera skoncentrowane kwasy omega-3 oraz witaminy D,A i E.To wygony sposób na uzupełnienie diety.

    Odpowiedz
  2. mango4949  14 stycznia 2012 21:52

    warto również pamiętać,iż niektóre ryby jak np. słynna panga, nie są już tak wartościowe.. lecz trzeba przyznać, iż jest smaczna i nie posiada tak intensywnego rybiego smaku ; ), cenowo również wypada kusząco.

    Odpowiedz
  3. mango4949  14 stycznia 2012 21:55

    natomiast warto zainwestować w lepszej jakości pożywienie choćby dla swojego zdrowia. sama mam nadzieję spożywać częściej to źródło tak drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  8 marca 2015 17:22

    Bardzo lubię wszystkie ryby.

    Odpowiedz
  5. luna341  28 kwietnia 2015 17:55

    Ryby jadam raz w tygodniu

    Odpowiedz
  6. Hidari11  28 października 2015 05:23

    Kiedyś przeczytałam, że w średniowieczu ryby to był produkt do spożycia tej biedniejszej klasy społeczeństwa. Warstwy wyższe zajadały się mięsem. Obecnie większość przekonuje się do walorów zdrowotnych ryb, choć nie każdemu one smakują.
    Myślę, że przynajmniej 3 razy w tygodniu każdy powinien je jeść. Nie tylko musi być pieczona, z grilla, również śledzie (jeśli nie w jakimś niezdrowym sosie)mają dużo cennych składników.

    Odpowiedz
  7. marcia7  25 stycznia 2016 16:48

    samo zdrowie

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  9 lutego 2016 10:18

    Ryby rzeczywiście są dla naszego organizmu bardzo zdrowe i polecane. Trzeba tylko odpowiednio je wybierać i przyrządzać, aby wykorzystać to ich dobro w całości i po drodze nic nie stracić.

    Odpowiedz
  9. arunia  2 kwietnia 2016 23:31

    Staram się jeść ryby 1-2 razy w tygodniu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany