Ryba po grecku z morelami

Ryba po grecku z morelami

Składniki na: Ryba po grecku z morelami

  • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
  • 100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
  • 3 papryki konserwowe
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka bulionu rybnego
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia ryby
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Sposób przygotowania

Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Patriszia  27 grudnia 2015 21:36

    Nie przekonuje mnie to danie

    Odpowiedz
  2. Aneta  7 grudnia 2016 11:18

    Ciekawe połączenie 🙂

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  15 grudnia 2016 22:36

    W sumie czemu nie. Może być dobra potrawa. Przynajmniej ja rybę po grecku robię na słodko z cytryną bo taka powinna być, więc myślę, że morele w połączeniu z tym słodko- kwaśnym dorszem mogą dać ciekawe połączenie. Kto wie może w tym roku spróbuję dodać trochę moreli do tej potrawy i wypróbować ten nowy smak?

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  18 grudnia 2016 06:47

    Też robię rybę po grecku, ale jakoś sobie nie wyobrażam z morelami. Muszę mieć tradycyjną,chociaż morele bardzo lubię i jem. Rodzinka też nie przepada za rybami , czy mięsami na słodko.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany