Karp na słodko w galarecie

Karp na słodko w galarecie

Składniki na danie: Karp na słodko w galarecie

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 50 g suszonych moreli Bakalland
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Sposób przygotowania:

Karpia czyścimy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondla, wlewamy 2 l wody, dodajemy płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz suszone morele i żurawinę. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę.

Karpia dzielimy na dzwonka. Dodajemy do rybnego wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie dzwonka wyjmujemy, układamy na półmisku i studzimy. Wokół porcji ryby układamy suszoną morelę i żurawinę Bakalland.

Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Przygotowany wywar rybny przecedzamy przez gęste sito, 1 litr gorącego płynu mieszamy z żelatyną. Zalewamy karpia, dekorujemy natką i studzimy. Karpia w schłodzonej galarecie wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 grudnia 2015 17:45

    W takiej wersji nie jadłam karpia.

    Odpowiedz
  2. bbo  20 grudnia 2015 21:04

    Karp w galarecie to rozumiem… ale na słodko?

    Odpowiedz
  3. Aneta  21 grudnia 2015 16:23

    Na słodko? Oj to chyba nie dla mnie…

    Odpowiedz
  4. Patriszia  27 grudnia 2015 21:20

    Wersja na słodko i mnie nie przekonuje.

    Odpowiedz
  5. efffciaa  16 marca 2016 21:13

    Specjalistą od robienia rybek w naszym domu jest mój mąż – robi rewelacyjnie ryby w każdej postaci , chociaż według tego przepisu raczej by mi nie smakował , takiego robiła ,moja babcia i moim zdaniem – był okropny .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany