Dopadła Cię rutyna w kuchni? Przełam ją dzięki 5 prostym krokom!

Twoje kulinarne zdolności lub chęci są ograniczone? Nie masz czasu eksperymentować z egzotycznymi dodatkami do potraw? Kolejny dzień z rzędu przyrządzasz na obiad schabowego z ziemniakami albo rosół, a rutyna w kuchni sprawia, że zarówno Ty, jak i Twoi bliscy nie macie ochoty na jedzenie? Sprawdź, co możesz zrobić, by w prosty sposób zerwać z kulinarną nudą i zaskoczyć tych, dla których gotujesz!

rutyna w kuchni

fot. Kulinarnie mocni

Dopadła Cię rutyna w kuchni? Przełam ją dzięki 5 prostym krokom!

  1. Zapomnij o starych nawykach

Dla ubarwienia domowego menu, nie musisz wcale sięgać po wyszukane składniki. Wystarczy, że wymienisz jeden zwykle stosowany produkt na coś nowego. Jeżeli w ramach naszego ulubionego przepisu korzystamy zawsze z cukinii – sięgnijmy po bakłażana lub dynię, szpinak spróbujmy zaś zastąpić jarmużem. Aby urozmaicić danie możemy też po prostu przyprawić je aromatycznymi ziołami i przyprawami (zastępującymi te, których używamy na co dzień), takimi jak kmin rzymski, kardamon, owoce jałowca czy cząber.

 

  1. Postaw na zioła

Łatwym i niedrogim sposobem na pozbycie się rutyny w kuchni jest zastosowanie aromatycznych ziół, które wzmocnią smak posiłku i nadadzą mu ciekawszy wyraz. Pamiętaj – gotowanie nie musi być skomplikowane i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Już szczypta aromatycznej bazylii, mięty czy kolendry (najlepiej świeżych, dodanych w postaci całych lub posiekanych listków), które znajdziesz w doniczkach w większości marketów wystarczy, by nadać potrawie zupełnie nowy charakter. Takiego podejścia w ramach opisywanego już przez nas programu „Kulinarnie Mocni” uczy na przykład trenerów Banków Żywności Maciej Wawryniuk . Razem odkryli oni już takie połączenia, jak flaczki z imbirem, czy pieprz w słodkich sosach i deserach z truskawkami.

 

  1. Zadbaj o sposób podania

 

Aby odmienić swoje dania, wystarczy od czasu do czasu urozmaicić formę ich podania. To co zwykle podajemy jako danie główne w większym naczyniu, tym razem podajmy w formie „finger food” (małych przekąsek) i zaserwujmy na małych talerzykach, w kolorowych miseczkach, a nawet w szerokich kieliszkach na krótkiej nóżce czy szklaneczkach z grubego szkła. Ryż wymieszajmy z kurkumą (nabierze wtedy apetycznego żółtego koloru) i uformujmy na talerzu w serce, chmurkę czy kółeczka, korzystając z foremek do ciasta. Jajka usmaż w położonych na patelnię krążkach cebuli lub obręczach wyciętych z kolorowych papryk (będą miały wtedy kształt przypominający kwiaty). Potrawy możesz też ozdobić prostymi dekoracjami z owoców lub warzyw czy esami-floresami z kolorowych sosówJemy przecież najpierw oczami, dlatego to jak prezentuje się przygotowana przez nas potrawa ma ogromne znaczenie i może zachęcić nawet największych niejadków do spróbowania czegoś nowego – wyjaśnia Maciej Wawryniuk.

 

Dopadła Cię rutyna w kuchni? Przełam ją dzięki 5 prostym krokom!

Zajrzyj również: Racjonalny i zdrowy detoks na wiosnę

 

  1. Korzystaj z nowych trendów

Inspiracji szukaj także poza kuchnią – ciekawe informacje na temat modnych w danym sezonie składników potraw możesz znaleźć w Internecie, w prasie, a także w kulinarnych programach telewizyjnych. Wymieniaj się przepisami ze znajomymi, sięgaj też po stare książki kulinarne i przepisy babć, obejmujące zapomniane warzywa, takie jak pasternak. Wiele dań, którymi zachwycamy się w restauracji można z łatwością samemu przygotować w domu.

 

  1. Zdjęcia gotowych dań to tylko sugestia

Nie ograniczaj swoich pomysłów do wyglądu i propozycji podania znalezionych przy przepisie. Pizze urozmaicaj składnikami, na które przyjdzie Ci ochota, kanapki i sałatki wzbogacaj kiełkami i prażonymi ziarnami, np. słonecznika. Próbuj nieoczywistych połączeń, takich jak kandyzowana gruszka i ser z niebieską pleśnią czy kurczak z miodem.Pamiętaj, że kulinarna moc tkwi w Tobie – wyobraź sobie efekt końcowy, dodaj do tego swoje doświadczenia kulinarne, a z pewnością przygotujesz niecodzienne danie, które zachwyci Twoich bliskich.

 

Artykuł napisany przy współpracy z autorami akcji Kulinarnie Mocni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (282 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 lutego 2017 10:06

    Zdjęcia sugestią… 🙂

    Odpowiedz
  2. Aneta  21 lutego 2017 10:35

    Sposób podania też jest ważny – wszak je się również oczami 🙂

    Odpowiedz
  3. kasiadrozdz  21 lutego 2017 11:19

    super!

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  21 lutego 2017 11:19

      szczególnie dla dzieci

      Odpowiedz
  4. Aromer0209  21 lutego 2017 15:13

    Fajne propozycje podania 🙂 piękne podane danie o wiele lepiej smakuje, jednak rzadko ma się tyle wolnego czasu by móc się pobawić w coś takiego 🙂 fajnie gdy ktoś nam tak serwuje i sami nie musimy kombinować 😀

    Odpowiedz
  5. nilkaa3  23 lutego 2017 00:40

    Absolutnie nie krytykuję „żywieniowych nawyków”, czasem się wręcz uśmiecham kiedy słyszę „w niedziele tylko rosół, dziadek musi mieć rosół w niedziele” 🙂 Ciszę się, że idzie to jednak w stronę „szybkiego” a przy tym zdrowego odżywiania, bez monotonnego menu.. Przy takiej ilości przepisów i porad w internecie nie trzeba być szefem kuchni (coś o tym wiem ;)) a można wyczarować czasem coś smacznego i niecodziennego 🙂

    Odpowiedz
    • Jaworka  23 lutego 2017 10:30

      A u mnie w niedzielę nieodzownie jest rosół i za każdym razem są ochy i achy jaki dziś jest smaczny i dobry już sami się z siebie śmiejemy ale ten rytuał dotyczy tylko rosołu

      Odpowiedz
      • ewalub  23 lutego 2017 11:26

        Zrób test, przesól specjalnie któregoś dnia i zobaczymy, czy będą ochy i achy 🙂
        My nie zawsze mamy tradycyjne obiad w niedzielę, czasem spędzamy dzień gdzieś na wyjeździe, więc jemy wtedy na mieście lub w domu przygotowujemy coś na szybko

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany