Dopadła Cię rutyna w kuchni? Przełam ją dzięki 5 prostym krokom!
Twoje kulinarne zdolności lub chęci są ograniczone? Nie masz czasu eksperymentować z egzotycznymi dodatkami do potraw? Kolejny dzień z rzędu przyrządzasz na obiad schabowego z ziemniakami albo rosół, a rutyna w kuchni sprawia, że zarówno Ty, jak i Twoi bliscy nie macie ochoty na jedzenie? Sprawdź, co możesz zrobić, by w prosty sposób zerwać z kulinarną nudą i zaskoczyć tych, dla których gotujesz!
Dopadła Cię rutyna w kuchni? Przełam ją dzięki 5 prostym krokom!
Zapomnij o starych nawykach
Dla ubarwienia domowego menu, nie musisz wcale sięgać po wyszukane składniki. Wystarczy, że wymienisz jeden zwykle stosowany produkt na coś nowego. Jeżeli w ramach naszego ulubionego przepisu korzystamy zawsze z cukinii – sięgnijmy po bakłażana lub dynię, szpinak spróbujmy zaś zastąpić jarmużem. Aby urozmaicić danie możemy też po prostu przyprawić je aromatycznymi ziołami i przyprawami (zastępującymi te, których używamy na co dzień), takimi jak kmin rzymski, kardamon, owoce jałowca czy cząber.
Postaw na zioła
Łatwym i niedrogim sposobem na pozbycie się rutyny w kuchni jest zastosowanie aromatycznych ziół, które wzmocnią smak posiłku i nadadzą mu ciekawszy wyraz. Pamiętaj – gotowanie nie musi być skomplikowane i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Już szczypta aromatycznej bazylii, mięty czy kolendry (najlepiej świeżych, dodanych w postaci całych lub posiekanych listków), które znajdziesz w doniczkach w większości marketów wystarczy, by nadać potrawie zupełnie nowy charakter. Takiego podejścia w ramach opisywanego już przez nas programu „Kulinarnie Mocni” uczy na przykład trenerów Banków Żywności Maciej Wawryniuk . Razem odkryli oni już takie połączenia, jak flaczki z imbirem, czy pieprz w słodkich sosach i deserach z truskawkami.
Zadbaj o sposób podania
Aby odmienić swoje dania, wystarczy od czasu do czasu urozmaicić formę ich podania. To co zwykle podajemy jako danie główne w większym naczyniu, tym razem podajmy w formie „finger food” (małych przekąsek) i zaserwujmy na małych talerzykach, w kolorowych miseczkach, a nawet w szerokich kieliszkach na krótkiej nóżce czy szklaneczkach z grubego szkła. Ryż wymieszajmy z kurkumą (nabierze wtedy apetycznego żółtego koloru) i uformujmy na talerzu w serce, chmurkę czy kółeczka, korzystając z foremek do ciasta. Jajka usmaż w położonych na patelnię krążkach cebuli lub obręczach wyciętych z kolorowych papryk (będą miały wtedy kształt przypominający kwiaty). Potrawy możesz też ozdobić prostymi dekoracjami z owoców lub warzyw czy esami-floresami z kolorowych sosów. Jemy przecież najpierw oczami, dlatego to jak prezentuje się przygotowana przez nas potrawa ma ogromne znaczenie i może zachęcić nawet największych niejadków do spróbowania czegoś nowego – wyjaśnia Maciej Wawryniuk.
Dopadła Cię rutyna w kuchni? Przełam ją dzięki 5 prostym krokom!
Zajrzyj również: Racjonalny i zdrowy detoks na wiosnę
Korzystaj z nowych trendów
Inspiracji szukaj także poza kuchnią – ciekawe informacje na temat modnych w danym sezonie składników potraw możesz znaleźć w Internecie, w prasie, a także w kulinarnych programach telewizyjnych. Wymieniaj się przepisami ze znajomymi, sięgaj też po stare książki kulinarne i przepisy babć, obejmujące zapomniane warzywa, takie jak pasternak. Wiele dań, którymi zachwycamy się w restauracji można z łatwością samemu przygotować w domu.
Zdjęcia gotowych dań to tylko sugestia
Nie ograniczaj swoich pomysłów do wyglądu i propozycji podania znalezionych przy przepisie. Pizze urozmaicaj składnikami, na które przyjdzie Ci ochota, kanapki i sałatki wzbogacaj kiełkami i prażonymi ziarnami, np. słonecznika. Próbuj nieoczywistych połączeń, takich jak kandyzowana gruszka i ser z niebieską pleśnią czy kurczak z miodem.Pamiętaj, że kulinarna moc tkwi w Tobie – wyobraź sobie efekt końcowy, dodaj do tego swoje doświadczenia kulinarne, a z pewnością przygotujesz niecodzienne danie, które zachwyci Twoich bliskich.
Artykuł napisany przy współpracy z autorami akcji Kulinarnie Mocni.