Redakcja, 1 sierpnia 2020
Rozgrzewający napój dyniowy z dodatkiem herbaty
Składniki na Rozgrzewający napój dyniowy z dodatkiem herbaty
- 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze
- ¾ szklanki gorącej wody
- ¼ szklanki puree z dyni
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania puree z dyni:
- Małą dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka.
- Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
- Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.
Sposób przygotowania napoju:
- Zaparz 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze w ¾ szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku.
- Do ¼ szklanki puree z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu.
- W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia.
- Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe.
- Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.