Rozgrzewający Makaron All’ Amatriciana

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, podpowiada jak prosto i szybko rozgrzać się w chłodne, zimowe dni.

Składniki na danie: Makaron All’ Amatriciana

300 gr boczku w cienkich plasterkach
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula rozcięta na dwie połówki i pokrojona w grube plastry
1½ łyżeczki płatków ostrej czerwonej papryki
½ szklanki białego wytrawnego wina
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
400 gr sosu pomidorowego
400 gr makaronu
ser Pecorino Romano do starcia

 

Sposób przygotowania:

Zagotować 4 litry wody i dodać 2 łyżki soli.

Umieścić plasterki boczku na patelni 24–26 cm pojedynczą warstwą i smażyć na średnim/małym ogniu, aż większość tłuszczu wytopi się z mięsa, odwracając co jakiś czas. Wyjąć mięso na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i usunąć połowę tłuszczu, zostawiając tyle, aby przykryć czosnek, cebulę i płatki papryki. Ponownie umieścić boczek na patelni z warzywami i podgrzewać na średnim/małym ogniu przez 5 minut lub do przyrumienienia cebuli, czosnku i boczku. Doprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy i wino, zmniejszyć ogień i trzymać na wolnym ogniu przez 15 minut.

 

Ugotować makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Dodać natkę pietruszki, zwiększyć ogień na duży i wymieszać.

 

Rozdzielić makaron na cztery porcje i przełożyć do podgrzanych miseczek. Posypać świeżo startym serem Pecorino i od razu podawać.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  14 stycznia 2017 17:15

    Lubię takie ostre rozgrzewające dania szczególnie w zimie

    Odpowiedz
  2. Wicek  14 stycznia 2017 18:26

    Lubię makarony pod każdą postacią a zwłaszcza z sosem pomidorowym lub też z sosem serowym np.z mascarpone i do tego zioła i tarty ser ,o każdej porze roku taki zestaw smakuje.

    Odpowiedz
  3. martucha180  15 stycznia 2017 10:59

    Za ostre

    Odpowiedz
  4. macierzanka  16 stycznia 2017 10:51

    Bardzo smakują mi takie rozgrzewające dania.

    Odpowiedz
  5. blogujemytestujemy  16 stycznia 2017 12:25

    Czy wino można zastąpić czymś innym?

    Odpowiedz
  6. Aneta  17 stycznia 2017 10:09

    Fajny przepis, na zimę w sam raz 🙂

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 października 2017 15:05

    Wprawdzie bardzo lubimy ostre , rozgrzewające potrawy , ale akurat ten makaron nie wygląda zbyt apetycznie , chociaż jest duża szansa , że może smakuje wyśmienicie ….

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany