Rozgrzewający Makaron All’ Amatriciana
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, podpowiada jak prosto i szybko rozgrzać się w chłodne, zimowe dni.
Składniki na danie: Makaron All’ Amatriciana
300 gr boczku w cienkich plasterkach
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula rozcięta na dwie połówki i pokrojona w grube plastry
1½ łyżeczki płatków ostrej czerwonej papryki
½ szklanki białego wytrawnego wina
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
400 gr sosu pomidorowego
400 gr makaronu
ser Pecorino Romano do starcia
Sposób przygotowania:
Zagotować 4 litry wody i dodać 2 łyżki soli.
Umieścić plasterki boczku na patelni 24–26 cm pojedynczą warstwą i smażyć na średnim/małym ogniu, aż większość tłuszczu wytopi się z mięsa, odwracając co jakiś czas. Wyjąć mięso na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i usunąć połowę tłuszczu, zostawiając tyle, aby przykryć czosnek, cebulę i płatki papryki. Ponownie umieścić boczek na patelni z warzywami i podgrzewać na średnim/małym ogniu przez 5 minut lub do przyrumienienia cebuli, czosnku i boczku. Doprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy i wino, zmniejszyć ogień i trzymać na wolnym ogniu przez 15 minut.
Ugotować makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Dodać natkę pietruszki, zwiększyć ogień na duży i wymieszać.
Rozdzielić makaron na cztery porcje i przełożyć do podgrzanych miseczek. Posypać świeżo startym serem Pecorino i od razu podawać.