Rozgrzewający zupa krem z pieczonych buraków

fot.-mat.-pras.-Dan-Cake-5

fot.mat. pras. Dan-Cake

Składniki na danie: Rozgrzewający zupa krem z pieczonych buraków

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
  • 4 buraki,
  • 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • ser typu lazur,
  • ulubione zioła,
  • sól, pieprz, rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki.  Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  21 stycznia 2016 09:25

    Raczej nie dla mnie

    Odpowiedz
    • martucha180  21 stycznia 2016 12:42

      Dla mnie też nie

      Odpowiedz
  2. mama_kazala  21 stycznia 2016 11:08

    mniam mnieam

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  21 stycznia 2016 11:37

    Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  21 stycznia 2016 12:03

    Lubię potrawy z buraczkami ,więc z chęcią wypróbuję .

    Odpowiedz
  5. Wusia  21 stycznia 2016 12:59

    Bardzo lubię zupy kremy, ale z buraków jeszcze nie próbowałam. Najwyższy czas!

    Odpowiedz
  6. joanna252  21 stycznia 2016 13:07

    A ja uwielbiam buraki i barszczyk mniam ślinka cieknie, mama robi najlepszy 😀

    Odpowiedz
  7. bbo  21 stycznia 2016 15:10

    Z buraków to tylko barszczyk 🙂

    Odpowiedz
  8. magda6915  21 stycznia 2016 15:44

    Ciekawe jak taka smakuje bo zawsze jadłam tylko barszcz

    Odpowiedz
  9. Aneta  21 stycznia 2016 16:28

    Oj nie, burakom mówię zdecydowane NIE, nie cierpię 😀

    Odpowiedz
  10. Jaworka  21 stycznia 2016 17:49

    Nie wiem czy by mi smakowało ale jeśli lubię barszcz to i pewnie to

    Odpowiedz
  11. lilkawodna  21 stycznia 2016 18:05

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  12. martus2833  21 stycznia 2016 22:09

    Świetny przepis!

    Odpowiedz
  13. Żanett  21 stycznia 2016 23:05

    Bardzo lubię buraki, ale zupy z pieczonych buraków nie jadłam jeszcze.

    Odpowiedz
  14. Agnieszka  22 stycznia 2016 14:42

    Zupka ok

    Odpowiedz
  15. Anita  22 stycznia 2016 19:58

    oj nie, nie lubię 😉

    Odpowiedz
  16. Sayaka  27 stycznia 2016 13:07

    Uwielbiam buraki ale dla siebie użyłabym innego sera. Lazur znajduje się niestety na mojej prywatnej liście przysmaków, których nie lubię 😉

    Odpowiedz
  17. Patriszia  28 stycznia 2016 10:12

    Chyba nie dla mnie

    Odpowiedz
  18. blogujemytestujemy  10 października 2016 15:34

    Mniam,już bym chętnie zjadła taką rozgrzewającą zupę w ten jesienny i zimny wieczór

    Odpowiedz
  19. stokrotkapolna  15 lutego 2017 09:29

    Nie dla mnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany