Rozgrzewający zupa krem z pieczonych buraków

fot.mat. pras. Dan-Cake
Składniki na danie: Rozgrzewający zupa krem z pieczonych buraków
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
- 4 buraki,
- 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- ser typu lazur,
- ulubione zioła,
- sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania:
Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.
Raczej nie dla mnie
Dla mnie też nie
mniam mnieam
Świetny przepis 🙂
Lubię potrawy z buraczkami ,więc z chęcią wypróbuję .
Bardzo lubię zupy kremy, ale z buraków jeszcze nie próbowałam. Najwyższy czas!
A ja uwielbiam buraki i barszczyk mniam ślinka cieknie, mama robi najlepszy 😀
Z buraków to tylko barszczyk 🙂
Ciekawe jak taka smakuje bo zawsze jadłam tylko barszcz
Oj nie, burakom mówię zdecydowane NIE, nie cierpię 😀
Nie wiem czy by mi smakowało ale jeśli lubię barszcz to i pewnie to
Ciekawy przepis.
Świetny przepis!
Bardzo lubię buraki, ale zupy z pieczonych buraków nie jadłam jeszcze.
Zupka ok
oj nie, nie lubię 😉
Uwielbiam buraki ale dla siebie użyłabym innego sera. Lazur znajduje się niestety na mojej prywatnej liście przysmaków, których nie lubię 😉
Chyba nie dla mnie
Mniam,już bym chętnie zjadła taką rozgrzewającą zupę w ten jesienny i zimny wieczór
Nie dla mnie.