Rozgrzewające zupy na zimę!
Zupa, uznawana za przystawkę, ale i danie główne w polskich domach ma wiele różnych obliczy. Może być to klasyczny rosół, bez którego nie może obyć się większość Polaków w niedzielne południe, albo nowoczesna zupa z dodatkiem orzechów i kiełków. Popularność od kilku lat zdobywają także zupy – kremy, które mogą być bardzo rozgrzewające i aromatyczne. Na zimę będą one idealne. Sprawdź książki zawierające przepisy na smaczne i zdrowe zupy.
Przepisy na pyszne zupy
„Zupy siostry Marii”, „Zdrowe Zupy” Mata Edelsona i Rebecci Katz albo „Zupy i potrawy jednogarnkowe. Urozmaicone, niecodzienne i po prostu pyszne” – to tylko niektóre propozycje książkowe dotyczące tej potrawy. Każda pani domu ma własne przepisy na zupy i dodaje do nich określone składniki, które czynią je jedynymi w swoim rodzaju. Dlatego rosół jedzony w domu babci może być zupełnie inny od tego, który przyrządzimy samodzielnie.
Warto zapoznać się z klasycznymi przepisami na staropolskie zupy, odkrywając w ten sposób naszą polską tradycję. Przygotowane przy użyciu sugestii z publikacji będą wiernym odzwierciedleniem przepisów wykorzystywanych przez nasze babcie i prababcie. Proponujemy przy tym książki: „Zupy. Kanon tradycyjnej kuchni polskiej” Hanny Szymanderskiej czy „Kuchnia smakosza. Zupy” będącą opracowaniem zbiorowym.
Zupy odchudzające i oczyszczające
Czy wiedzieliście, że zupy mogą sprzyjać gubieniu zbędnych kilogramów? Rzeczywiście tak jest, o czym przekonują autorzy książek o zupach odchudzających. Między innymi pod tym względem możemy zaproponować czytelnikom takie publikacje jak: „Zupy odchudzające. Sezonowy detoks” Magdaleny Makarowskiej, „Zupowy detoks” Urszuli Mijakoskiej i Moniki Stachury oraz „Zupy dla zdrowia i urody” Kate Adams i Nicole Pisani. Zupy mogą być pożywne i zdrowe, dzięki zawarciu wywaru warzywno-mięsnego z wysokiej jakości mięs – drobiu, wołowiny czy kości wieprzowych. Do wyboru mamy zupy warzywne, żurek, barszcz czerwony, rosół oraz całą masę zup-krem, m.in. z brokuł, dyni, porów, papryki czy pomidorów. Zupa nie musi być jedynie przystawką, która przygotowuje nasze kubki smakowe do uczty smaków podczas dania głównego. Może być gwiazdą obiadu, jeśli tylko zostanie przygotowana z dbałością o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Tajemnicą są proporcje składników, przyprawy i zioła, jakie dodajemy do zup dla uzyskania ich unikalnego smaku.