Rozgrzewające przekąski

Gdy za oknem hula wiatr i mróz, chętniej sięgamy po przekąski. Jeśli do tego są pikantne i lekko rozgrzewające – jest idealnie. Zobacz przepisy!

Gdy za oknem hula wiatr i mróz, chętniej sięgamy po rozgrzewające przekąski. Jeśli do tego są pikantne i lekko rozgrzewające – jest idealnie. Imbir, kurkuma, chilli to niekwestionowani sprzymierzeńcy. Zimą mile widziane są też sosy tabasco. Do wyboru są cztery warianty z różnym poziomem ostrości – w zależności od uwielbienia do pieczenia w ustach i stopnia zmarznięcia. Można zacząć delikatnie, sosem Jalapeno lub z subtelną nutą czosnku, mocniejszym, tradycyjnym sosem lub kontynuować smakowitą przygodę z ekstremalnym Habanero. Wystarczy kilka kropel by danie zyskało niepowtarzalnego charakteru, zachowując jednocześnie pełnię naturalnego aromatu. Dodatkowo, jeśli owa przekąska jeszcze paruje od ciepła i jest przyjemnie chrupiąca, nie pozostaje nic innego, jak delektować się chwilą.

Rozgrzewające przekąski

Przepisy na rozgrzewające przekąski przygotowane przez ambasadora marki, Grzegorza Łapanowskiego:

Pikantne pierożki z mieloną wołowiną po meksykańsku czyli empanadas

  • 350g mielonego mięsa wołowego
  • 150g kiełbaski chorizo
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Habanero
  • Kmin rzymski
  • cukier
  • Sól, czarny pieprz
  • olej do smażenia

Mięso mielone przesmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Wyłożyć do miski. Następnie  usmażyć na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chorizo. Dodać razem z odcedzoną i opłukaną fasolą do miski. Wymieszać.  Na tę samą  patelnię włożyć pastę pomidorową, dodać  2-3 łyżki sosu sojowego, kmin rzymski i wlać trochę wody. Gotować kilka minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać do farszu. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dla odpowiedniej ostrości TABASCO® Habanero.

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła,
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki  soli
  •  60 ml zimnej wody.

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i przesiekać je dokładnie nożem razem z mąką. Zrobić wgłębienie,  dodać sól, jajko i wodę. Krótko wyrabiać. Zagnieść ciasto  w jednolitą kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto  cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty odpowiedniej wielkości, Na środku położyć nadzienie   i mocno zlepić  brzegi  Piec przez około 15-20minut w piekarniku nagrzanym do  180 stopni.

Chili con carne

Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym

  • 0,5 kg mielone mięsa wołowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Puszka czerwonej fasoli(ok 200g)
  • 2-3łyzkioasty pomidorowej
  •  1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  •  łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® czosnkowe
  • 2 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka
  • Cukier
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Pomidory i papryki opiec nad płomieniem. Zawinąć w folię aluminiową aby łatwiej było zdjąć skórkę i odstawić do ostygnięcia. Warzywa powinny nabrać lekkiego dymnego aromatu, dzięki któremu cała potrawa zyska charakterystyczny smak. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kmin rzymski i delikatnie wszystko uprażyć. Partiami  dodawać zmieloną wołowinę i pokrojony w paski  boczek. Co jakiś czas mieszając  zrumieniać mięso. Przyprawić je sosem sojowym i cukrem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić pieprzem. Dusić na małym  ogniu około 20minut. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę i odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Gotować jeszcze około5 minut. Pod  koniec gotowania  podlewać stopniowo potrawę odrobiną wody  tak aby powstało trochę gęstego sosu. Przyprawić jeszcze raz do smaku sosem sojowym, pieprzem i TABASCO® dla nadania potrawie odpowiedniej ostrości. Na środek ciasta francuskiego ułożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pociąć w plastry o grubości około 1,5 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  19 grudnia 2013 20:33

    Tak! Co prawda nie jestem przemarznięta, ale chętnie sięgnę po taką przekąskę.

    Odpowiedz
  2. anula250  2 stycznia 2014 19:54

    Uwielbiam meksykańską kuchnię – te pierożki wyglądają znakomicie :).

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  12 lutego 2015 09:48

    Cos idealnie rozgrzewającego i sycącego. Super.

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  16 grudnia 2015 20:23

    Marzenie dla mojego podniebienia

    Odpowiedz
  5. Joanna007  20 czerwca 2016 00:33

    Fajne przekąski. W drugim przepisie wyjdzie baaardzo dużo przekąsek;p A pomidory zawsze dodaje się na samym końcu bo kwas w nich zawarty powoduje że potrawa będzie musiała dłużej się gotować ” do miękkości”

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany