Rostbeef wołowy z rosti ziemniaczane i kurkami

Affligem_danie Rostbeef wołowy z rosti ziemniaczane i kurkami

Przepis autorstwa Andrzeja Polana – mistrz kuchni, szef słynący z mistrzowskich wariacji na temat znanych nam domowych smaków, które znakomicie łączy i ubarwia. Andrzej Polan został polskim ambasadorem piwa Affligem.

Rostbeef wołowy, rosti ziemniaczane, kurki smażone, holender chrzanowy

Składniki na 4 osoby

Przepis na Rostbeef wołowy

Składniki:

  • Rostbeef wołowy 0,8 kg
  • Musztarda 2 łyżki
  • Olej, rozmaryn, tymianek, gorczyca, czosnek, miód, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Rostbef oczyszczamy z tłuszczu i powięzi, smarujemy lekko olejem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zasypujemy ziołami, następnie odstawiamy na ok. 12 h do zamarynowania. Po upływie tego czasu, „ściągamy” zioła z mięsa, obsmażamy na złoty kolor, po obsmażeniu smarujemy musztardą, posypujemy solą i jeszcze raz świeżo mielonym pieprzem, możemy posmarować lekko miodem, zasypujemy ziołami w których się mięso marynowało, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp.160 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temp.50 stopni. Po osiągnięciu takiej temperatury otrzymamy ładny, soczysty, lekko różowy po przekrojeniu rostbeef.

 

Przepis na rosti ziemniaczane

Składniki:

  • Ziemniaki młode 0,5 kg
  • Koperek, sól, pieprz, olej

Sposób przyrządzenia:

Obrane ziemniaki kroimy na mandolinie lub na tarce kuchennej na bardzo cienkie plastry(możemy do tego celu użyć także krajalnicy). Cienkie plastry kroimy następnie w cieniutkie paseczki tzw. julienne. Do ziemniaków dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na patelni w bardzo małej ilości tłuszczu okrągłe rosti, aż do uzyskania złotego koloru.

 

Przepis na  kurki smażone

  • Kurki świeże 0,5 kg
  • Cebulka dymka 1 szt.
  • Sól, pieprz, masło klarowane, koperek

Sposób przyrządzenia:

Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną dymkę, gdy cebulka nabierze złotego koloru wrzucamy oczyszczone i osuszone kurki, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, na koniec dodajemy pokrojony koperek i gotowe !!!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,25 z 5)
loading... zapisuję głos...