Rostbeef wołowy z rosti ziemniaczane i kurkami
Przepis autorstwa Andrzeja Polana – mistrz kuchni, szef słynący z mistrzowskich wariacji na temat znanych nam domowych smaków, które znakomicie łączy i ubarwia. Andrzej Polan został polskim ambasadorem piwa Affligem.
Rostbeef wołowy, rosti ziemniaczane, kurki smażone, holender chrzanowy
Składniki na 4 osoby
Przepis na Rostbeef wołowy
Składniki:
- Rostbeef wołowy 0,8 kg
- Musztarda 2 łyżki
- Olej, rozmaryn, tymianek, gorczyca, czosnek, miód, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rostbef oczyszczamy z tłuszczu i powięzi, smarujemy lekko olejem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zasypujemy ziołami, następnie odstawiamy na ok. 12 h do zamarynowania. Po upływie tego czasu, „ściągamy” zioła z mięsa, obsmażamy na złoty kolor, po obsmażeniu smarujemy musztardą, posypujemy solą i jeszcze raz świeżo mielonym pieprzem, możemy posmarować lekko miodem, zasypujemy ziołami w których się mięso marynowało, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp.160 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temp.50 stopni. Po osiągnięciu takiej temperatury otrzymamy ładny, soczysty, lekko różowy po przekrojeniu rostbeef.
Przepis na rosti ziemniaczane
Składniki:
- Ziemniaki młode 0,5 kg
- Koperek, sól, pieprz, olej
Sposób przyrządzenia:
Obrane ziemniaki kroimy na mandolinie lub na tarce kuchennej na bardzo cienkie plastry(możemy do tego celu użyć także krajalnicy). Cienkie plastry kroimy następnie w cieniutkie paseczki tzw. julienne. Do ziemniaków dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na patelni w bardzo małej ilości tłuszczu okrągłe rosti, aż do uzyskania złotego koloru.
Przepis na kurki smażone
- Kurki świeże 0,5 kg
- Cebulka dymka 1 szt.
- Sól, pieprz, masło klarowane, koperek
Sposób przyrządzenia:
Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną dymkę, gdy cebulka nabierze złotego koloru wrzucamy oczyszczone i osuszone kurki, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, na koniec dodajemy pokrojony koperek i gotowe !!!