Rosół orientalny z kolendrą i imbirem oraz kurczak w panierce kokosowej

Rosół orientalny z kolendrą i imbirem oraz kurczak w panierce kokosowej

Składniki na danie: Rosół orientalny z kolendrą i imbirem

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
  • kawałek imbiru
  • pęczek świeżej kolendry
  • opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić).

Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry.

Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (236 głosów, średnia: 4,42 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  28 listopada 2015 11:49

    Bardzo ciekawe przepisy. Lubię orientalną kuchnię więc na pewno wyprobuje!

    Odpowiedz
  2. Żanett  28 listopada 2015 11:58

    Wow! Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. macierzanka  28 listopada 2015 14:30

    Świetne danie obiadowe .

    Odpowiedz
  4. Jaworka  28 listopada 2015 15:06

    Świetny przepis może jutro zrobię mam wszystko co potrzeba

    Odpowiedz
  5. malinowaja  28 listopada 2015 20:31

    Wiórki kokosowe w rosole? Trochę dziwnie ale ciekawe jak smakuje 🙂

    Odpowiedz
  6. bbo  29 listopada 2015 19:53

    Imbir rządzi i w mojej kuchni ostatnio.

    Odpowiedz
  7. Patriszia  29 listopada 2015 21:27

    Bardzo ciekawe, chciałbym spróbować 🙂

    Odpowiedz
  8. ava  30 listopada 2015 08:34

    Uwielbiam te przepisy, mam wrażenie, że przyśpieszają spalanie kalorii 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  30 listopada 2015 16:06

    No no, ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  30 listopada 2015 16:10

    Intrygujący przepis

    Odpowiedz
  11. joanna252  4 marca 2016 11:31

    Trzeba wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  12. xtina120  19 maja 2016 23:10

    Zdecydowanie lubię tradycyjny rosół

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:39

    Ja też wolę tradycyjną. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:40

    Ale może warto wypróbować. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  15. monicitia  8 kwietnia 2017 21:40

    Najlepszy jest rosół teściowej i kropka!:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany