Rosół orientalny z kolendrą i imbirem oraz kurczak w panierce kokosowej
Składniki na danie: Rosół orientalny z kolendrą i imbirem
- 1 Kurczak Zagrodowy
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
- kawałek imbiru
- pęczek świeżej kolendry
- opakowanie makaronu ryżowego wstążki
- 1 papryczka chili
- oliwa
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 ostrej papryki w proszku
- szklanka wiórków kokosowych
- 3-4 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić).
Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry.
Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.